Post | oktober 2020 | 2 min lezen

Yuri (student, 22 jaar) kookt een stoofpot voor zijn buurvrouw

Ik maak een gezonde maaltijd voor mijn buurvrouw

Yuri gaat zijn buurvrouw op leeftijd verrassen met een lekker pannetje eten. “Zelf kan ze met haar versleten knieën niet lang achter het fornuis staan. Ik maak deze stoofpot voor mij en mijn vriendin, en houd een portie apart voor de buuv. Wij eten vegetarisch, dus geen ‘boeuf’ maar deze ‘soya bourguignon’. Boordevol verse groenten. Heerlijk op een herfstige dag!”

Wil jij ook iemand helpen?


Dit is Yuri's stoofpot met sojastukjes

Soya bourguignon

Hoofdgerecht voor 4 personen


Nodig:

125 gram sojabrokjes (van de toko, of grote supermarkt)

200 ml rode wijn

750 ml paddenstoelenbouillon

2 flinke uien, fijngesneden

4 tenen knoflook, fijngesneden

2 stengels bleekselderij, geschild en in boogjes gesneden

75 ml olijfolie

2 eetlepels bloem

1 winterwortel, geschild en in plakjes gesneden

250 gr champignons, in kwarten

1 aubergine, in blokjes

1 rode paprika, in blokjes

1 theelepel tijm

1 theelepel paprikapoeder

scheutje zoute sojasaus

10 cherrytomaatjes, in plakjes

3 takjes selderij, fijngesneden


Neem een kwart van zowel de wijn als de bouillon, en laat daarin de sojastukjes wellen. Verhit de olie in een ruime braadpan, en bak zachtjes de gesneden ui, knoflook en bleekselderij erin. Schep de sojabrokjes uit de vloeistof en laat even uitlekken. Bewaar het restje vocht.


Als de uien glazig worden, mag het vuur hoger: bak tot de uien een klein bruin randje hebben. Nu mogen de sojabrokjes erbij. Bak ze al roerend tot ze kleuren. Roer nu de bloem erdoor tot je geen wit poeder meer ziet. Laat het even meebakken en roer dan de wijn erdoor. Roer tot er geen klontjes zijn. Doe dan de rest van de bouillon en het weekvocht erbij. Breng aan de kook.


Doe de gesneden wortel en champignons erbij. Voeg dan de blokjes aubergine en paprika toe. Roer goed. Voeg toe: tijm, paprikapoeder, zout, peper en een scheutje sojasaus. Voeg tot slot de gesneden tomaatjes en selderij toe aan de stoofpot. Laat nog een half uur heel zachtjes pruttelen, tot de aubergine geen wit vruchtvlees meer heeft. Proef of er misschien nog wat zout en peper bij moet.


Serveer met aardappelpuree, of tagliatelle.



Naar een recept van Tallina van den Hoed, De Volkskeuken, 20-09-2020

Deel blogpost