Post | januari 2021 | 2 min lezen

Sabine: “Ik ben geen hulpverlener, maar echt een maatje; ik loop gewoon een stukje mee.”

Door Sharon Huisman

In coronatijd kan het lastig zijn om goed contact te houden met je maatje, want wat kun je nu nog doen nu alles gesloten is en het buiten koud? Onthoud dan dat niet altijd per se iets hoeft te dóen om impact te maken. Simpelweg een belletje of een kopje koffie drinken kan al voldoende zijn. Dat “gewoon” even contact kan al zoveel invloed hebben, merkt ook Sabine.


“Gewoon”

Sabine is vrijwilliger bij buddyzorg. Eén keer per week gaat ze langs bij haar buddy, iemand die fysiek en mentaal kwetsbaar is en liever niet bij naam wordt genoemd. Door corona zijn activiteiten buitenshuis niet meer mogelijk – op een korte wandeling na. ‘We praten vaak gewoon over koetjes en kalfjes, de dagelijkse beslommeringen. “Gewoon” is van grote waarde voor mijn buddy. Samen naar een situatie kijken geeft meer overzicht en perspectief.’


Een goede match

Regelmatig praten ze ook over persoonlijke vraagstukken. Over problematische familiebanden, een zwaar verleden en over zelftwijfel. ‘Om open te kunnen zijn over dit soort onderwerpen, is gelijkwaardigheid erg belangrijk. Een goede match is dan essentieel. Dat is in ons geval uitstekend gelukt! Vanaf het eerste moment hadden we een goede klik’, vertelt Sabine. Ook haar buddy zegt hierover: ‘Het is gewoon heel erg fijn om te weten dat er regelmatig iemand langs komt die tijd heeft voor mij en begrip heeft voor alles wat ik meemaak. Er is een hele goede match gemaakt en dat is wel heel erg belangrijk’.


Openheid en vertrouwen

‘Door die goede match kan ik ook best open zijn over bepaalde delen van mijn persoonlijke leven; over onderwerpen waar we beiden mee te maken hebben. Dat schept een band en geeft ruimte voor meer openheid en vertrouwen vanuit mijn buddy. Omdat ik geen deel uitmaak van het systeem en toch dat vertrouwen geef, kan ik mijn buddy op een laagdrempelige manier helpen successen te behalen. Als we bijvoorbeeld niet alleen over zware dingen praten, maar ook hebben gelachen, is dat van grote waarde voor mijn buddy. Ik zie langzaam steeds meer zelfvertrouwen groeien: mijn buddy durft beslissingen te nemen en zelf richting te geven aan het leven.’


Meer dan vrijwilligerswerk

‘Zien dat mijn buddy vooruit gaat, daar doe ik het voor. Het geeft me enorm veel voldoening. Ik heb gevoel dat ik écht een verschil maak. In het verleden heb ik ook ander vrijwilligerswerk gedaan, meer gericht op activiteitenbegeleiding. Maatje zijn geeft mij persoonlijk veel meer voldoening, omdat het is gericht op inhoud en je echt een band met iemand creëert. Ik zou het iedereen aanraden!’, aldus Sabine. 


Wil jij ook het verschil maken in iemands leven? Kijk dan hier wie jij kan helpen.

Deel blogpost